Perhekuvaus Lauttasaari, Helsinki

It's always an honor when a colleague asks me to capture their lives, and this time was no different. It also always makes me super nervous as I think I'm being evaluated, as every photographer has their own way of working and tricks to make customers feel comfortable and at ease during the shoots.

But Jukka's family was so lovely and friendly and I had so much fun talking to the girls, Beata and Aada so I quickly forgot that I was working and just had fun with them. They are a gorgeous family so I just got more and more excited during the shoot! I could've spent the whole day just photographing them. Just look at Katja's hair, their chemistry, the wind, the light, just everything!
The weather forecast was promising rain for the whole day and we almost postponed the shoot but in the end we decided to take a risk and luckily it paid off. - well sort of. Okay, it wasn't raining, but it was really cold and windy. But they were troopers and the photos turned out gorgeous!

Jukka and his family loved the shoot and photos as well and this is what they wanted to say about their experience being photographed by me:

"Nobody has ever given me such good instructions and made me feel so relaxed before! Being photographed was easy and it was so awesome that Susanna was also so excited about the photos. Who wouldn't shine after being showered with compliments! :) Our whole family just blossomed during the shoot." 

-Katja

"Nervous. That was the first thought when the day of the shoot was getting closer. Being a photographer myself, I'm not used to being on the "wrong" side of the camera that much and it always makes me feel a bit weird. With Susanna the nervousness quickly wore off and after the first few minutes you forgot you're being photographed. Normally I feel kinda dorky when I'm being photographed, but this time I felt comfortable and relaxed - and it really shows in the photos. For once I think I look pretty good. We are more than happy with the photos and we could recommend Susanna to anyone without any hesitations."

-Jukka

 

On aina kunnia, kun kollega pyytää ikuistamaan elämäänsä ja perhettänsä. Se on samalla myös erittäin stressaavaa, koska sinulla on koko ajan sellainen tunne kuin sinua arvosteltaisiin ja mittailtaisiin. Jokaisella kuvaajalla kun on oma tapa työskennellä ja omat pikku niksinsä, miten saada asiakkaat rentoutumaan ja tuntemaan olonsa mukavaksi kuvauksissa.

Mutta ei tällä kertaa. Jukan perhe oli niin ihana ja ystävällinen ja oli ihanaa jutella Beatan ja Aadan kanssa, että unohdin kokonaan olevani töissä ja keskityin vain pitämään hauskaa heidän kanssaan. Olisin voinut kuvata tätä upeaa perhettä vaikka koko päivän! Katso nyt tuota Katjan tukkaa, vanhempien välistä kemiaa, tuulta, valoa, ihan kaikkea!
Me melkein siirsimme kuvauspäivää, koska sääennuste näytti sadetta koko päiväksi. Päätimme kuitenkin ottaa riskin ja onneksi se kannatti! Tai noh, illalla ei satanut, mutta oli todella kylmä ja tuulinen ilta. Mutta onneksi heitä ei oltu tehty sokerista ja tuuli oli mahtava lisä kuvauksiin niin pärjäsimme hyvin!

Jukka perheineen pitivät kuvauksesta ja kuvista myös oikein paljon ja tässä muutama kommentti heidän kokemuksestaan olla minun kuvattavina:

"Kukaan ei ole koskaan ohjannut ja saanut vapautumaan mua niin hyvin! Kuvattavana oleminen oli helppoa, ja oli ihanaa, kun Suski oli niin innostunut itse kuvista. Kukapa ei kehuttuna ja kannustettuna loistaisi! :) Koko meidän perhe puhkesi kukkaan."

-Katja

"Jännittää. Se oli ensimmäinen ajatus, kun kuvaus lähestyi. Itsekin valokuvaajana en ole tottunut olemaan kameran “väärällä” puolella kovin paljoa, ja se tuntuu aina vähän oudolta. Mutta Suskin kanssa jännitys hälveni ja heti ensimmäisten minuuttien aikana unohtui, että ollaan kuvattavana. Normaalisti kuvattavana tuntuu aina vähän dorkalta, mutta nyt oli vain mukavaa ja rentoa - ja se näkyy kuvissa. Kerrankin näytän omasta mielestäni kuvissa aika hyvältä. Ollaan siis enemmän kuin tosi tyytyväisiä kuviin ja suositellaan Suskia kaikille varauksetta."

-Jukka